joi, decembrie 09, 2004

CC al CTP al PSD

Adevarul, Jurnalul National si in general toata presa cu adevarat independenta.


N-am fi revenit asupra personajului daca n-am fi observat cum toata presa pro-PSD il mingiie pe Cristian Tudor Popescu, stegarul batalionului anti-Basescu, pe crestetul lui de teflon infierbintat. A-l acuza pe CTP ca e vindut puterii pare la fel de nepatriotic precum arderea drapelului national in piata publica si la fel de fals ca si existenta unui perpetuum mobile. Nemuritorul Cristoiu merge pina la a se autoflagela public inspre a-l pune mai bine in valoare pe Inchizitor:

„Cristian Tudor Popescu a ocupat, doi ani la rand, locul intai in topul popular al liderilor de opinie. Cum eu m-am situat pe locul al doilea, dupa el, m-am intrebat de ce-l prefera cititorii si telespectatorii.„

Trecem repede peste mirarea stirnita de precizarile lui Cristoiu - o fi gasit el o situatie in care a fi pe locul doi inseamna sa fii inaintea celui de pe locul unu - pentru a devora o propozitie rara in care Micul Geniu isi pune cenusa in cap, impersonind Modestia:

„Evident, nu fara invidie, stare obisnuita in pacatoasa noastra breasla, a condeierilor.”

Am avut timp citiva ani sa constatam ca invidia e cel mai mic dintre defectele asa zisei bresle. Prostia, lacomia si duplicitatea laolalta cu stilul de gestionar de aprozar sint calitati mult mai raspindite si benefice. Pentru PSD. Dupa ce ne mai abureste citeva paragrafe sarutind picioarele aurite si impartiale ale CTP-ului, ingrijind ranile rezultate din prea desul contact violent al respectivelor picioare cu gura spurcata a marinarului, Cristoiu incheie:

„N-am nici o indoiala ca, peste o bucata de vreme, Cristian Tudor Popescu va fi la fel de ferm, la fel de taios cu Adrian Nastase, cum a fost in aceste zile cu Traian Basescu. N-ar fi prima data cand l-ar executa public pe liderul PSD pentru greselile sale. „

Da, aici sta si geniul pe care trebuie sa i-l admitem lui CTP: pare ca da in toti insa la momentul decisiv da in cine trebuie. Asa de bine l-a executat el pe Nastase pina acum ca, uite, s-ar putea sa-l avem presedinte. Daca devenim patologic de dubitativi si ni se pare ca e vreo urma de adevar in afirmatia ca CTP e independent, ajunge sa rasfoim ultimele numere din Adevarul: Nici un cuvintel despre scandalul jurnalistilor din TVR. Faptele vorbeste, vorba aia, domnu’ Cristoiu.

Aflam in schimb din Evenimentul de miercuri despre pasiunea devoratoare pe care si TVR a contractat-o recent pentru Presedintele Clubului Roman de Presa. Irina Radu, director al Departamentului de Programe Speciale, justifica astfel prezenta CTP-ului in confruntarea televizata dintre Nastase si Basescu:

„Intrebata daca reprezentantii Aliantei D.A. au fost consultati cind a fost ales invitatul special, Irina Radu a raspuns: “Deocamdata nu am primit nici un raspuns afirmativ sau negativ. Noi am considerat ca, invitindu-l pe C.T. Popescu, nu vom putea fi acuzati ca am ales un ziarist partinitor, dinsul fiind presedintele CRP””

Alianta DA nu a dat nici un raspuns pentru motivul pueril ca nu a intrebat-o nimeni din TVR nimic. Cit despre partinire, dupa cum bine observa si Evenimentul, nimeni nu a dat in Basescu mai aprig decit a dat CTP in ultimele saptamini, asa ca gogoasa Irinei radu cu impartialitatea „presedintelui CRP” nu poate fi crezuta nici macar de cei mai inflacarati PSD-isti.

Daca adaugam ca PRO-TV, postul prietenului Sirbu, difuzeaza un meci in timpul dezbaterii iar formatul emisiunii prevede doar doua intrebari reciproce si doar citeva minute de dezbatere reala dintr-un total de aproape doua ore, putem sa ne imaginam ca singura nemultumire a PSD e ca n-au reusit sa organizeze o dezbatere din care Basescu sa fie absent.

Rabdare, dragi alegatori, rabdare. O sa va arate voua PSD ce inseamna presa independenta daca cistiga Bombonel alegerile! Dat-ii o sansa! Votati Nastase!

Scurta completare dupa dezbatere.

La ora la care presam ziarele in cautarea esentelor adevarului dezbaterea electorala nu avusese inca loc. Absurdul performantei lui CTP din inceputul emisiunii, cind plecind de la o declaratie anosta a marinarului incearca sa-i ridice Biserica in cap si sa stirneasca revolta poporului credincios, dupa care sare calul si il face mincinos in chestiunea Stolojan, precum si finalul ridicol in care Inchizitorul intreaba candidatii despre impartialitatea lui - ca si cum pentru asta erau ei acolo, sa constate ca CTP e impartial – ma fac sa nu revin asupra celor scrise inainte de emisiune. Daca ea a fost mai vie si pe alocuri interesanta asta se datoreaza exclusiv talentului de vorbitor si umorului lui Basescu si nu formatului TVR, intrebarilor tendentioase sau aiuristice ale lui CTP sau discursurilor adormitoare si pe linga intrebari tinute de Nastase. Ni s-a parut ca insusi Premierul era captivat de frazele marinarului, prea a parut de citeva ori ca pica din cer si se dezmeticeste cu dificultate cind ii venea rindul sa raspunda. In rest, daca va mai vine totusi, votati Nastase!

Niciun comentariu: