joi, decembrie 09, 2004

Popeye comisarul

Adevarul, Jurnalul National


Daca nu poti sa-i lamuresti, incurca-i, zice o vorba romaneasca la moda. Iar daca nu poti sa-i incurci, flateaza-i, du-i la vinatoare sau cumpara-i. Altfel nu ne putem explica usurinta cu care noul comisar european pentru extindere, Olli Rehn, preia de la predecesorul sau Gunter Verheugen iubirea de Nastase si de PSD. In timp ce dovezile de fraudare, mari si mici, se string la redactiile celor citeva ziare ramase independente si la sediile diverselor asociatii civice, aflam din Adevarul ca Olli e de alta parere:

"Am luat cunostinta de acuzatiile ca alegerile prezidentiale ar fi fost fraudate. Insa la acest moment nu exista dovezi care sa sustina o manipulare a voturilor. OSCE, care a avut observatori la fata locului, a raportat ca alegerile au decurs in mod corect", a raspuns comisarul european la intrebarea reporterului referitoare la eventuale consecinte ale acuzatiilor privitoare la fraudarea alegerilor. "Noi strangem informatii in legatura cu desfasurarea scrutinului. Insa Comisia aplica principiul dreptului: nimeni nu este vinovat pana ce nu se dovedeste acest lucru. Trebuie sa fim foarte prudenti cu aprecierile pe care le facem"

Si la fel de prudenti atunci cind e vorba de interesele private ale comisarilor, cum sa mai faci afaceri cu unii pe care i-ai acuzat de furt?

Pe scurt si Basescu, si Evenimentul zilei, si Pro Democratia si Alina Mungiu si inca citiva care mai au curajul sa deschida gura, mint iar Cosminca, Nastase, Iliescu si alte sute de vechi securisti spun adevarul.

Un alt fost oficial european, Bodo Hombach, convertit in patron de presa romaneasca, are numai cuvinte de lauda la adresa lui Bombonel, dupa cum aflam din Jurnalul National:

„Gasesc ca Nastase face o propaganda buna pentru tara lui si il gasesc foarte la subiect, am o relatie absolut obiectiva cu el, dar nu am avut niciodata timp sa merg cu el la vanatoare cum declara Bacanu. Cu Tiriac am fost la vanatoare. Si nici nu am cantat cu Nastase cum am cantat cu Basescu. Cu Isarescu schimb retete de gatit. Cand il intalnesc pe Isarescu, ne imbratisam. Am trait o multime de intamplari comune, am vizitat mormantul lui Dracula, am vizitat manastiri. Nastase, in schimb, este retinut ca un profesor. Cand ne intalnim ne bucuram, dar nu ne imbratisam."

Adica Basescu e baiat haios dar bun doar la sprit, Isarescu e un fel de pensionar pasionat de bucatarie si singurul personaj serios e – surpriza! - Bombonel. Ca veni vorba de seriozitate, ce fel de patron neamt de presa mai e si Bodo al nostru daca il face harcea parcea pe un partener - Bacanu - intr-un jurnal concurent?

Ipocrizia oficialilor europeni risca sa transforme intreg continentul intr-o imensa Romanie unde vor domni nobilele valori ale capilor PSD iar felul in care prieteniile lui Nastase ajung sa corupa institutiile europene ne face sa credem ca va veni o zi cind Bruxell-ul va plinge amar ceasul integrarii.

Pina atunci ne dorim ca Basescu sa cistige fie si numai pentru ca sa vedem si episodul doi din desenul asta animat despre politica europeana si sa ne amuzam de incurcaturile de discurs ale lui Olli cind va da fata in fata cu adevaratul marinar.

Niciun comentariu: