joi, august 18, 2005

De ce e Tuca baiat bun

“In aceasta vara, a zborurilor de pasageri care se prabusesc disperant, parca mai des ca oricand, parca mai televizat si mai "in direct" ca oricand, m-am gandit, in cateva randuri, cat de mult seamana o tara cu un avion.”

Cel care s-a gindit “in citeva rinduri” la aceasta superba metafora aeriana nu e altul decit Adrian Nastase. Tineti minte? Ursul acela bucalat caruia i-a scos iepurasul aroganta pe nas. Cum Marinarul si-a pus in cap sa-I extraga de sub fund si fotoliul de sef la Deputati, intelegem furia liderului PSD-ist. Ne intrebam, in trecere, la ce se gindea vara trecuta cind diversi ministri si demnitari din escadronul propriu devalizau bugetele cu avioanele cargo?

Pe vremea cind Bombonel ne pilota - cu Bunicuta in turnul de control si cu Vadim care vedea pe radare doar vaci unguresti inarmate zburind in toate directiile si amenintind cu exterminarea mioarelor bastinase- era, fara indoiala, bine.

Panseurile lui Bombonel nu merita insa prea multa discutie, in fond fiecare scrie exact dupa cum il duce capul si cit de instelat e cerul deasupra lui. Motivul principal, astazi, este ca vreau sa-l laud pe Tuca. Care in calitate de Redactor sef la Jurnalul e cel mai probabil omul care a facut din gazeta cu pricina una din rarele tribune de opinie accesibile tuturor. Putem sa ironizam patetismul lui Marius din editoriale, sa ne minunam ciclic de stilul agrar al lui Cristoiu sau de elucubratiile pline de fiere ale lui Nastase. Dar in acelasi timp il putem citi pe Cartarescu, pe Tudor Octavian sau pe Ilie Serbanescu, cei care pot fi cu greu acuzati sa fi simpatizat macar in vis cu regimul de trista amintire al politrucului Iliescu sau cu mizeriile politice ale patronului purist. Iar chestiunea tinde sa devina cu mult mai putin banala de cind presa noastra de patron pare a fi alcatuita din trupe de comando trimise sa faca diversiuni in teritoriul economic al inamicului.

Nu a fost vara avioanelor prabusite ci a avioanelor de presa. Liberalii, cei care prin insasi numele ar fi trebuit sa fie un model, incep sa exceleze in sportul calomniei si dezinformarii. Ei au un trust de presa si, indiferent de acuzatiile stupefiante ale Marinarului referitoare la jurnalistul care l-a amenintat, ajunge sa le citim publicatiile pentru a ghici in spatele majoritatii opiniilor si investigatiilor un interes economic sau politic de conjunctura. Recent, de pilda, Averea da semnalul spalarii de pacate a lui Dan Ioan Popescu, fostul ministru al industriilor. Interesele sint firesti, ce e insa nefiresc e sa tipi tot timpul ca e vorba de interesul tarii. Ca tot ce scrii e doar in numele adevarului, dreptatii si sacrificiului pe altarul dreptului la informare. Faptul ca ziarul lui Voiculescu e cel mai deschis opiniilor diverse in timp ce trustul de presa liberal e cel mai inregimentat intereselor patronilor ar trebui sa ne dea ameteli. Presa e si o chestiune de opinie, insa opinia trebuie sa apara ca atare si nu deghizata in informatie. E unul din motivele pentru care pamfletul de presa e atit de necesar. Doar aparent paradoxal, pamfletul e mai onest decit atacurile mascate in stiri, dirijate si deseori ciuntite la limita contrafacerii. Pamfletul e si o chestiune de sanatate mintala, atit a celor care scriu cit si a onorabililor nostri cititori. Pentru ca ne ofera sansa sa ne revoltam rizind in loc sa manipulam incruntati in timp ce rinjim numarind banii pe sub tejghea.

6 comentarii:

Sorin spunea...

De ce crezi ca Grupul Ziua, Averea, Gardianul sunt liberale? Eu cred ca ele exprima doar interesele pe termen scurt ale lui Rosca Stanescu si ale lui Patriciu.
E adevarat ca Voiculescu lasa fraul destul de liber Jurnalului,(suna bine, nu?) dar nu si Antenelor 1 si 3, unde constati cu usurinta ca Voiculescu are interese comune cu Patriciu si cu Dan Ioan Popescu.
Cam incurcate caile libertatii de exprimare in Romania!

athanor spunea...

Pina cind Patriciu nu va mai fi la liberali cred ca e safe sa spunem ca publicatiile in cauza sint liberale. Cit priveste pe Voiculescu, eu ma refeream la Tuca si nu la televiziunile lui.
Cum bine spui, foarte incurcate caile, insa daca ne dam un pas in spate cred ca nu tine de SRS, Voiculescu ori altii si, din nefericire, lucrurile sint mult mai descurcate...

Sorin spunea...

Mi-au placut multe din articolele de pe blog, dar, de data asta, sincer, nu te inteleg.

1. Cred ca Patriciu nu e la liberali, ci ca, astazi, liberalii sunt in mana lui Patriciu.

2. Grupul de 3 ziare e coordonat de SRS. Se pare ca banii sunt, in mare masura, ai lui si ai lui Patriciu, dar si ai lui Liviu Luca, patronul real al Realitatii TV. Unde sunt liberalii aici?

3. Tuca e doar o sluga bine platita. Voiculescu decide ce are voie sa faca Tuca. Si Lagardere are presa independenta care are grija sa nu contrazica interesele EADS, de exemplu.

Cum nu-mi da prin cap ce e mai descurcat, vazut de la distanta (presupun ca asta inseamna pasul inapoi), iti cer o favoare: explica-mi, dupa ce dai un clic pe numele meu si intri pe blogul "Bolile televiziunii" in care am, in 10 august si 28 iulie (si mai demult) niste pareri pe tema asta.
Marturisesc ca la ideea zamislirii blogului meu a contribuit si Presa de ziare.

athanor spunea...

Sorin,

1. E o nuanta cu consecinte nule: In parlament sint unii care-si spun liberali si sint perceputi de alegatori drept exponentii curentului liberal si al unei traditii. La mina cui sint ei e complet secundar in materie de corectitudine a utilizarii termenilor.
2. In noua lor mascota, Tariceanu.
3. Independenta absoluta, ca orice absolut in cele umane, e o himera. Problema nu se pune daca si Tuca e supus presiunilor; Adevaratul paradox e ca el e, evident, mai neutru decit SRS, un "liberal".

Cu pasul in spate voiam sa spun urmatorul lucru: Nu la nivel de argumente logice ireprosabile se poate purta o asemenea discutie, de demonstrat se poate demonstra (aproape) orice. Evidentele, care se vad cind iesi din subiect, sint cele care conteaza. Restul e arta conversatiei. De altfel una din tehnicile de manipulare stapinite bine de mostenitorii securistilor e tocmai a broda logic si adevarat pe detalii...

Sorin spunea...

In opinia mea, pozitia lui Patriciu de calareţ pe calul liberal nu e o „nuanta cu consecinte nule” ci o nuanta care are sanse sa readuca PSD si chiar PRM la putere.
E drept, nu sunt in stare sa vad, atunci cand e vorba de informatii contradictorii neverificabile, „evidentele care se vad când ieşi din subiect”. Pentru ca sa extraga astfel de evidente, doamna Thatcher (de exemplu) se baza pe ce vedeau cel putin 8 oameni cu specializari diferite.
Nu cred ca se poate demonstra aproape orice, cu rigoare. O demonstratie lipsita de rigoare nu e demonstratie ci inselatorie.
Tot ce ai scris pe blog e brodat, de la Gaudi la Becali, pe detalii si nu pe ansambluri filosofice de noţiuni şi idei.
Pentru ca mi-a placut adesea ce ai scris, cred totusi ca ai facut blogul pentru ca iti pasa si nu pentru arta conversatiei.

athanor spunea...

Ma rog, cred ca nu reusesc sa ma fac inteles, dar nu e grav. Fara a urmari in nici un chip o polemica uite de ce cred asta:

Initial afirm : "Pina cind Patriciu nu va mai fi la liberali cred ca e safe sa spunem ca publicatiile in cauza sint liberale." Tu raspunzi asa : "Cred ca Patriciu nu e la liberali, ci ca, astazi, liberalii sunt in mana lui Patriciu." Eu iti raspund ca e o nuanta cu consecinte nule. Sensul afirmatiei mele e ca cine la mina cui e are consecinte nule asupra afirmatiei mele initiale. Nu era vorba de consecinte nule asupra vietii politice. Pur si simplu spun ca asta nu schimba nimic din faptul ca publicatiile in cauza sint percepute ca liberale.

Personal cred ca analiza logica pe astfel de subiecte e o iluzie. Nu ca nu ar trebui facuta, doar ca atunci cind alunecam in discutii vag contradictorii - ca acum - e extrem de util sa ne reamintim elementele esentiale din problema pe care o discutam. In ce priveste demonstratul, astept cu interes clipa in care vom putea demonstra un lucru anume, cu rigoare, atunci cind e vorba de comportamentele umane. Ce face SRS e o magarie pentru unii si dreptul lui pentru altii. Nu e in nici un caz o axioma.

te contrazic in ce priveste brodatul pe detalii. mai bine spus fiecare cititor percepe cum doreste atit textele cit si motivatiile din spatele lor. insa te asigur ca exista o coerenta interna care vine din principii. la limita chiar din sisteme filosofice si idei. nu-mi amintesc sa fac descrieri detaliate ale amanuntelor, imi pare insa ca am o atitudine fata de altii. si in atitudinea asta e o coerenta. in fapt amanuntele sint pretexte, nu subiect si mesaj.

raspund "in detaliu" nu pentru ca n-am nimic mai bun de facut ci pentru ca mi se pare o elementara politete. Mai mult, am ajuns sa detest un anume gen de polemici pe web (bloguri, grupuri, forumuri) care aluneca din detaliu in detaliu, intr-un fel de exercitiu de scrima al carui scop e sa demonstrezi ca esti mai destept decit adversarul si nu sa discuti o idee. Deseori ideile discutate se pierd complet in ceata si se sare de la una la alta cum sarea D'Artagnan de pe balcon pe scara si dupa aia pe candelabru. E putin ce s-a intimplat in cazul de fata.

Nu o sa mai am rabdare sa continui discutia, te asigur insa de toata consideratia mea.