joi, august 25, 2005

Barbat de stat printre ruinuri

Ploile nesfirsite care matura podurile la pamint precum partizanii in fata unui inamic imaginar vor fi dus pe multi cu mintea la un razboi. Pac si strategii de imagine ai primului ministru, sa ni-l infatiseze ca un general dirz. Altii, batuti in cap de picaturi de ploaie cit nucile, orbecaind in intuneric in plina zi, se vor fi gindit la sfirsitul lumii. Hop si Tariceanu care ne tine o predica biblica de am plins precum ploile cind am aflat ca renunta crestineste la ce-I era mai drag, demisia.
Basescu - poate nu cel mai inspirat dar cel mai probabil de buna credinta, stiind cum merg treburile cu muncitorii in tara asta unde daca nu stai pe santier sa tipi ce se poate face intr-o luna se face in zece si ajunge sa coste dublu – se apuca sa viziteze zilnic podul de la Maracineni. Iata ca apare si Tariceanu al carui bagaj enorm de cunostiinte include si arta construirii podului intr-un grad suficient de avansat ca sa dea indicatii ce basculante si unde trebuie. Luat in balon de unii se bosumfla doua saptamini mai tirziu si ironizeaza cu finete liberala pe Marinar, sustinind exact pe dos, ca nu e treaba lui.
Apoi Omul de Stat se apuca sa remaieze ciorapul plin de gauri prin care face Guvernul cu ochiul, apetisant, Europei. Ploua apocaliptic in Moldova, e prea mult insa ca cineva sa mai dea vreo importanta imaginilor cu romani in apa pina la briu sau cu porci innecati. Tariceanu uita cu desavirsire ca nu s-a auto-remaniat cu o luna in urma pe motiv de salvat tara de la dezastru si pleaca discret in concediu. Pentru popor, satul de racnetele disperate ale lui Tanase de la PROTV devine mai interesanta povestea lui Stanescu cel fara de pata care-l ameninta pe presedinte. Sau a stenogramelor PSD. Toata lumea discuta acum ca nu sint dovezi in timp ce dealurile o iau la vale, casele se prabusesc si podurile se arunca insetate in valuri.

In jurul nostru, numai ruine: Combinate parasite, SMA-uri vandalizate, blocuri strimbe si murdare, temple neterminate. Astea toate de pe vremea Regretatului. Poduri cazute, mlastini, sate rase de pe fata pamintului si drumuri desfundate peste care s-au prabusit muntii. Acestea din urma din vara asta. In parlament, politie si justitie, alte ruine vii: dinozaurii din epoca lui Iliescu.
In mijlocul lor, Tariceanu pozind demn pentru lingaii din presa, declamind mobilizator – atit de mobilizator pe cit il lasa personalitatea lui gelatinoasa – cum vom intra in Europa in 2007, mare barbat dirz in care vedem cu spaima ruinele viitorului.

Niciun comentariu: