vineri, noiembrie 18, 2005

Notre poule dans notre cour. O scrisoare patriotica si educativa.

Draga Zbu,

Mi-ai spus de multe ori ca in tara asta nu vrei sa te intorci, ca jegul pluteste in aer si minciuna germineaza in fiecare graunte de pamint. Ai spus cu jumatate de gura ca ti-e frica sa nu mori de la o raceala pentru ca un medic beat care s-a certat cu nevasta o sa decida sa-ti amputeze un picior in loc sa-ti dea o aspirina. Ca “tara tuturor posibilitatilor” e prea mult pentru tine, ca tu nu ne le vrei pe toate, iti ajung doar citeva cu conditia sa fii sigura pe ele. Si, la limita, nici nu te intereseaza posibilitatile, te-ai multumi cu realitatea in conditia in care ea ar fi previzibila.
Citesc de citeva luni presa si constat ca sint si lucruri pe care le pierzi. Uite, de pilda in tara asta e perfect explicabil ca un arhitect sa ajunga peste noapte unul din cei mai mari petrolisti si mai bogati oameni ai tarii. A strins omul din banii lui de meditatii citeva milioane de dolari si a devenit peste noapte patronul unei mari companii petroliere. A ajuns atit de important incit conduce, din umbra, guvernul. In tara asta e posibil ca un lider de sindicat sa controleze jumatate de presa si sa fie si mare petrolist. Imagineaza-ti tu in Franta ca, peste noapte, seful de sindicat de la SNCF ajunge proprietarul lui Le Figaro si al lui France 2. Iar in plus are si majoritatea actiunilor Total. Se poate?
In tara noastra nimic nu e mai natural ca un oier sa devina sef de partid, mare proprietar de club de fotbal si unul dintre cei mai bogati oameni din tara. Nimic mai natural ca fiscul sa-I puna sechestru pe avere pentru ca nu si-a platit ani de zile darile la stat iar justitia sa ridice sechestrul pentru niste motive obscure. Bietul Bernard Tapi, la ce-I foloseste ca nu e agramat si traieste in Franta? A facut el puscarie pentru o inginerie mult mai marunta desi era parlamentar si propritar de mare club? Ce fraier! Imagineaza-ti un crescator de giste din Toulouse ca ajunge in citiva ani proprietarul lui Olypique Marseille si ca il vezi in fiecare zi de citeva ori pe toate posturile de televiziune cerind destituirea sefului fiscului pentru ca acesta a indraznit sa-i ceara sa-si plateasca impozitele!.

E firesc ca noi, romanii, sa dispretuim Franta. Un popor plin de aere, care maninca brinza imputita si a ajuns atit de degenerat incit respecta legea. Mai nou citesc in presa noastra rinduri profunde, scrise de analisti cumplit de inteligenti, in care cainam Franta- in timp ce ne ridem in barba ca asa le trebuie- pe motiv de razmerite populare. Am ajuns brusc mai civilizati decit toata Europa si e cazul sa dam niste lectii. Arogantei lui Chiraq I se opune modelul profunzimii si moralitatii lui Tariceanu. Derapajelor lui Sarkozi – fraza cumpatata a lui Vadim. Vandalismelor din periferiile Parisului – jegul plin de neoane si calmul ciinilor vagabonzi din centrul Bucurestiului. La televizor aflam ca Franta e o tara preada haosului iar tonul pe care ni se vorbeste despre asta e atit de infricosator incit realizam ca loc mai bun in care sa traim fericiti decit Romania nu se afla sub soare. Ce conteaza ca dupa inundatii jumatate din podurile din tara s-au scurs in Marea Neagra? Ce conteaza ca singura autostrada pe care o avem a ajuns la un an de zile dupa reparatia capitala buna de poligon de testat tancuri? Ce tot ne bateti la cap cu povestea asta cu primul ministru care n-are cuvint si da telefon la Procurorul General ca la bunica acasa ca sa-I puna o pila arhitectului petrolist? Si de ce sa ne tot impiedicam atita in amanunte cum sint miliardele de dolari furate din buget in ultimii ani? Ai vazut ce grozavie e in Franta? Vai de mama lor!

Eu am sa ma intorc acolo pentru ca te iubesc. Dar sa stii ca am invatat din presa noastra ca tot in Romania e mai bine! Acum, ca a trecut si gripa aviara, putem sa ne pastem puii nostri naturali prin curtile noastre ecologice si sa ne bucuram ca nu mincam chimicale, asa ca voi. Nimic mai grozav decit sa-ti tii propriul pui in propria curte!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Le premier prix accordé à Cannes (dans l'ordre de déroulement de la festivité) est allé à un réalisateur roumain, nouvelle génération, qui a exprimé ces remerciements... en anglais.J'ai trouvé cela honteux, pour un homme de culture!
Pourquoi la Roumanie veut-elle intégrer L'Europe? Elle pourait demander un statut de territoire européen des USA!

Et même chose en roumain

Primul premiu decernat la Cannes(in ordinea de desfasurare a festivitatii), a fost atribuit unui realizator român, care a pronuntat discursul de riogoare in engleza (nu grozava); consider rusinos pentru un om de cultura! De ce vor românii sa intre in Europa? De ce nu cer un statut de teritoriu european apartinând USA?