vineri, noiembrie 18, 2005

O noua scrisoare patriotica

Draga Zbu,

Cred ca deja te-am lamurit cum sta treaba cu oportunitatile de tot felul care in patria noastra binecuvintata tisnesc din monolitul partidelor precum izvoarele din munti si acum ar trebui sa ai o buna idee despre ce pierzi. Stiindu-te insa incapatinata si nu prea usor de convins si dorind aprig sa-ti demonstrez ca mai bine decit la noi nu e nicaieri in lume, astazi o sa-ti scriu despre modelul romanesc de justitie, unul dintre cele mai inovatoare de la Revolutia Franceza incoace. Vezi, la voi acolo aveti o multime de judecatori si procurori tineri carora le lipseste experienta vietii. De asta aveti probleme si eliberati criminalii inainte de termen, din greseala. Noi ii eliberam inainte sa-I arestam, asa ca posibilitatea erorii e exclusa. De asta ati ajuns sa bagati un fost ministru de externe in puscarie pentru un amarit de cadou. La noi, ca sa ajungi judecator, trebuie sa fi trecut mai intii prin toate mizeriile vietii. Zi si tu, cine poate aprecia mai bine dreptatea, un putzoi cu cas la gura ajuns in barou de pe bancile facultatii sau o batrina doamna care a fost informator la securitate? Evident ca batrina, ea a aflat deja ca adevarul nu e un concept abstract ci un instrument de catarat. Ea nu-si mai face iluzii, ca voi, si atunci nu are de ce sa fie deziluzionata. Ea e deja in nirvana iar de acolo de unde e imparte dreptatea fara remuscari. Ea a invatat ca Necuratul e un bun consultant de cariera si nu o ispita de care sa te feresti.

Apoi, mai aveti o problema cu aristocratia voastra anacronica pentru ca n-ati reusit sa le luati capul la toti asa cum au facut comunistii cu chiaburii nostri post-belici.
Cine intelege mai bine litera sfinta a Constitutiei, un aristocrat buimacit de stralucirea receptiilor din saloane sau un mos alunecos, uns cu toate alifiile care a ajuns in Curtea Constitutionala dupa ce a trait pe pielea lui experienta pupatului in cur a sefilor pe linie de partid citeva zeci de ani de zile? Evident ca mosul, el stie ca legea e facuta sa fie interpretata, nu respectata, asa cum vi se pare voua. Iar interpretarea e cea pe care vor s-o auda urechile celui care te-a pus acolo ca altfel te duci naibii si cinti prin metrou ca sa stringi bani sa-ti termini amarita de casa de vacanta cu trei etaje.
O astfel de experienta de viata asigura stabilitatea tarii, bezmeticii astia de la putere voiau sa schimbe presedintii camerelor, uitind traditia romaneasca potrivit careia odata cocotat nu te mai da nimeni jos, decit mort. Noroc ca la Curtea Constitutionala sint niste oameni chibzuiti care se gindesc la tara inainte sa se gindeasca la ei.

Nu in ultimul rind lucrurile sint putrede in Franta pentru ca justitiabilii vostri sint fara pata.
Cine poate judeca mai bine pe judecatori, un domn obosit de discursuri si rupt de realitatea dura a vietii, asa ca la voi, sau o tanti care a ajuns in Consiliul Superior al Magistraturii dupa ce a testat pe pielea ei ce inseamna sa obtii o casa mintind si incalcind legea, ca la noi? Desigur, tanti judecatoarea. Ea cunoaste slabiciunile sistemului si pe cele omenesti cu mult mai bine. Ea intelege ca nu e mare brinza daca incalci din cind in cind legea.

Zilele astea tara intreaga s-a cutremurat aflind de la Andreea Esca ca “la Paris se moare!”
Tinerii nostri ajung sa moara prin discotecile voastre pentru ca ani de zile ati practicat o justitie degenerata, rupta de adevarurile vietii. Nu are rost acum sa-mi spui ca cei care au tras erau albanezi si ca nu e tocmai sigur sa te duci prin discotecile din periferiile rau famate in plina noapte de revolte de strada. La noi tot sistemul judiciar a ajuns sa educe poporul incit atunci cind doua bande de tigani se incaiera cu topoare, pistoale si sabii, nu moare nimeni. Sigur, vedem la ProTv, la ora cinci, tot felul de grozavii, violuri si crime suprarealiste, insa vorba lui Iliescu, ca si in cazul marilor corupti, astea sint cazuri izolate, lipsite de importanta. In realitate sintem o tara sigura unde dreptatea e impartita de unul din cele mai avansate sisteme judiciare din lume.

E timpul sa o spunem raspicat: Nu noi trebuie sa ne integram in Europa ci e timpul ca Europa sa invete de la noi!

Te imbratisez integru.

4 comentarii:

a spunea...

Franta, model de moralitate? LOL. Franta, America, Rusia sau Bangladesh, tot un drac. Poate voiai sa ii scrii unui scandinav, ar fi avut sens.

athanor spunea...

De unde ar reiesi ca eu propun Franta ca model de moralitate? E vorba de Franta nu din cauza de standarde ci pentru cu totul alte motive.
Nu cunosc decit un singur scandinav, si ala tot in Franta locuieste.

Anonim spunea...

La naiba! Si nu crezi ca admiterea in EU in halul in care sintem va incuraja starea de fapt?

ÜberKritik spunea...

De ce nu mai scrii?..