vineri, noiembrie 18, 2005

Brunetii grizonati si strategiile lor blonde

Una din surprizele minore cauzate de Basescu dupa preluarea jiltului Bunicutei a fost creeata de proportia de consilieri apartinind sexului “slab”. Romanul nostru, obisnuit cu echivalenta intre autoritate si securistii sau secretarii de partid recuperati de Iliescu dupa 89, a facut ochii mari iar presa s-a mirat in surdina. Devenita intre timp europeana, presa noastra draga si-a tinut comentariile in camerele redactiilor, de frica sa nu tipe concurenta ca in nu stiu ce redactie e o adunatura necivilizata de misogini. Insa toti s-au aplecat constincios asupra oricarui cuvint sursurat de “femeile presedintelui”, au studiat medical fiecare decolteu si felul in care piciorul intra in pantof, au rasfoit enciclopedii in cautarea erorilor cele mai nevinovate. Majoritatea au sfirsit prin a ramine lipiti de imaginea Elenei Udrea, ca niste muste lipite pe hirtie. O problema de neinteles a bintuit luni de zile mintile brunete ale analistilor nostri: Cum poate fi omul de baza al presedintelui o blonda care arata bine? Pentru multi situatia a devenit un fel de insulta la adresa natiunii, ca si cum fiecare s-ar fi gindit ca oricine poate face fata situatiei mai bine decit o femeie aratoasa.
Asa se face ca primul interviu al Elenei in care acesteia i-a scapat o prostie s-a transformat in criza nationala: “ Elena Udrea a bagat Norvegia in UE”. Daca e sa contabilizam idioteniile mult mai mari spuse de oamenii Bunicutei de-a lungul anilor, chestiunea apartenentei Norvegiei e cu totul minora; Numai ca in gura unui fost activist, gras ca o bute, brunet incaruntit in slujba “idealurilor” si care se exprima folosind colaje din cuvintarile de la congresul al noualea al PCR, orice prostie risca sa devina adevar profund.
Dupa citeva luni de ironii si bancuri cu blonde, cam pe vremea cind Basescu s-a decis sa nu tolereze adunatura de barosani petrolisti care incepusera sa manevreze dibaci manechinul Tariceanu, cind Sorin Rosca Stanescu si-a aratat dintii la Basescu iar acesta i-a tras un sut fara sa stea prea mult pe ginduri - cam pe atunci cind a inceput razboiul, cu alte cuvinte – strategii din spatele primului ministru au inceput sa gindeasca la un contra-atac nimicitor: Discreditarea oamenilor Marinarului. Din acel moment soarta Elenei Udrea a parut pecetluita. Povestea o stiti: Cocos, Golden Blitz, interviu, afaceri dubioase. Ca prin farmec o parte a presei a facut din subiectul Udrea unul mai important decit integrarea in UE, degringolada PSD-ului, gripa aviara si consecintele inundatiilor la un loc.
Nu stiu cit de blond e sotul doamnei Udrea incit sa-I treaca prin cap sa mituiasca un ziarist cu o sticla de bautura. Stiu insa ca daca fac o lista cu cei dovediti ca au furat in cirdasie cu oamenii politici din PSD sau cu securistii din PNL, familia Udrea ar putea figura (daca ceva e dovedit!) pe ultima pagina a unui teanc substantial de foi scrise marunt cu zeci si zeci de nume. De ce e Evenimentul Zilei cel care stirneste scandalul ramine un mister.
E evident insa ca scandalul e fabricat in intregime si e opera unui grup care urmareste sa-l slabeasca pe Basescu. Iar acest grup poate fi numai unul.
Din perspectiva asta, bruneta din mine a citit cu atentiei interviul doamnei Udrea din Jurnalul National si a ramas pe deplin convinsa ca blonda de la Cotroceni nu e o coafeza parasutata in politica de gusturile Marinarului cel Urit, asa cum vor sa ne faca sa credem strategii lui Tariceanu. Iar fraierii in toata povestea asta au fost cei care i-au vrut capul si asta pentru un motiv simplu: Odata plecata din biroul lui Basescu nimic nu o mai constringe sa spuna tot ce stie ci, vorba lui Vacaroiu, din contra.

Niciun comentariu: