luni, octombrie 31, 2005

Nicolae Vacaroiu

Parlamentul nostru, inainte de a fi curat, ar trebui sa inceapa prin a fi decent. Toata harmalaia asta despre coruptie, unde hotii striga cel mai tare “prindeti hotul”, a facut un popor intreg sa treaca cu vederea atit biografiile sinistre ale unor parlamentari cit si felul in care acestea si-au pus iremediabil asupra structurii lor mentale. Daca veti spune ca felul lemnos si agramat de exprimare al alesilor nostri nu e ce ne doare cel mai tare va voi raspunde ca va inselati. Ne doare cumplit. Cum v-ati asteptat ca o adunatura de oameni care nu e capabila sa lege doua cuvinte in mod coerent sa fie in stare sa redacteze legi aplicabile? Cum v-ati asteptat ca un om din al carui discurs de cinci minute nu intelege nimeni nimic, sa sustina de la tribuna un amendament care sa reprezinte interesele celor ce l-au ales? Cind multi dintre parlamentarii nostri vorbesc mai stilcit si mai incoerent decit un tractorist cu patru clase mort de beat ar trebui sa avem in primul rind dubii ca legile pe care le voteaza au vreun sens, asta inainte de a incepe cea mai mica discutie despre moralitate.

Sa incepem prin a servi un distilat de Nicolae Vacaroiu, al doilea om din stat, parerea mea.
Nea Nicu intra in 1969 ca economist stagiar in Comitetul de Stat al Planificarii. 20 de ani urca treapta cu treapta esaloanele acestui templu al economiei comuniste, pentru ca 1989 sa-l prinda ditamai directorul unei directii de sinteza in CSP. De la 26 de ani pina la 46 de ani, anii de formare intelectuala, nea Nicu n-a facut decit un singur lucru: sa planifice ce produceam si consumam noi. CSP-ul asta era instrumentul ultim de control al economiei Romaniei socialiste. Prin el a aplicat Ceausescu politica lui dementa de industrializare, prin el s-a trimis mincarea la export si tot el raporta performante ametitoare in timp ce prin Alimentari se mai gaseau doar tacimuri de pui iar noi, ca sa prindem un pachet cu unt, stateam de la miezul noptii la coada. Nu Securitatea a adus foamea si frigul ci CSP-ul lui Vacaroiu.
Datorita exceptionalelor performante in 20 de ani de munca nea Nicu e promovat din 90 pina in 92 prin tot felul de functii importante in Ministerul Economiei si Finantelor. Iar din 92 se trezeste – vorba vine – prim ministru al Romaniei. Restul istoriei e cunoscut, nea Nicu e in acest moment al doilea om in stat, presedintele Senatului. Despre misterele Bancii Religiilor si ale FNI vom afla, poate, dupa ce nu va mai fi. Pina atunci citeva mostre din gindirea acestui mare om de stat:
Nicu Vizionarul: (noembrie 2003) “Traian Basescu a fost si va ramane doar un marinar", iar "PD-ul e o barca pe o baltoaca"”
Nicu Lucidul: (februarie 1999) “potrivit unor date certe pe care la detin, dezastrul economic inregistrat de tara noastra dupa 1996 se datoreaza unor jocuri mondiale de interese care au ca victima sigura Romania, cu complicitatea tacita a coalitiei de guvernamant" (o analiza ulterioara a unor profesori de economie americani a scos la iveala ca raportarile de crestere economica intre 94-96 erau masluite pentru ca se producea inutil pe stoc, ca pe vremea gloriosului CSP)
Nicu Lingvistul (ianuarie 2004): “Dupa parerea mea, are o audienta foarte mare emisiunile astea la adresa Guvernului.”
Nicu Strategul: (27 martie 2004) “Problema care se pune e ca gruparea lui Comanescu e mai mare decât a lui Mitaru si daca cream acuma, indiferent ce am pune acolo, decât sa mergem cu un baiat tânar, eventual, sa gasim o formula din asta si sa relansam, alta formula nu ai acuma înainte de alegeri si începe lupta între ei si pierdem chiar tot.”
Nu ar ajunge citeva ziare pentru o lista de citate relevante pentru felul de gindire al lui Nicolae Vacaroiu care conduce, inca, Senatul Romaniei, alternind glume nesarate cu povete incoerente, transformind legile intr-o uriasa supa de potroace pentru ipotetica trezire la realitate a domniei sale. Pare’ea lui!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Observ ca despre aceasta persoana importanta in conducerea Romaniei nu se prea stie multe si nici nu se prea spun multe. Toata lumea e cu ochii pe Nastase sau Iliescu, Geoana sau Mitrea iar cand vb de Vacaroiu ne gandim doar ca parerea noastra e intr-o vodcarita. De remarcat este faptul ca acest om chiar conduce Romania si nimeni nu se atinge de el, nici macar in interiorul PSD-ului atat de dezbinat. Cred ca are cu adevarat putere politica si stofa. Lucreaza din umbra. Oricum, acest articol este o mostra de curaj si informatie.