duminică, octombrie 09, 2005

Un popor de ziaristi

Raspindacii PSD, de cind li s-au taiat microfoanele si spatiul de ziar, s-au refugiat tristi pe internet. Sau cel putin asta credeam pina astazi. Majoritatea publicatiilor care apar si in format electronic permit cititorilor sa scrie comentarii care apar, de regula imediat, undeva sub articolul in cauza. Cum - dintr-un motiv care cel mai probabil tine si de exploziile solare si de maciucile impartite de Basescu prin capurile pesediste din presa - de o vreme ziaristii nostri au inceput sa scrie relativ coerent si ca atare, cel mai des, total neinteresant, m-am apucat sa citesc ce scriu cititorii. Ei bine, e un delir absolut. In Gandul, de pilda, e un articol in numarul de joi in care autoarea argumenteaza, nu fara inteligenta si ironie, de ce trebuie schimbati Nastase si Vacaroiu. Mai jos, un individ care semneaza “Cineva” glasuieste: “Dacã ai avea creier ceva mai mult decât o maimutã, ai blama, în primul rând, batjocorirea Constitutiei de cei care acum, în pofida votului popular au furat puterea prin amenintãri si santaj” Un domn, foarte serios, care a primit probabil un transplant de creier de la CTP, se alatura protestului: “Iata cum gratie nevoii de scris a unor gazetari inca un mecanism democratic este luat in deridere. De ce? Ca sa o facem pe desteptii si sa ridiculizam pe cei care nu sunt la putere”
Mesaj care stirneste reactia de revolta a altuia: “Mah limbric paralitic, nu-ti place articolul? 
Nu e injurat Basescu in el?” Urmeaza replica data de alti sustinatori ai lui Basescu si incepe un sir de invective aruncate in toate directiile, unele atit de reusite incit nu le reproducem pentru a nu crea un complex colegului Ivanciuc.

In Evenimentul Zilei, la un articol despre imbecilitatea tatalui degenerat al Constitutiei, Iorgovan, un cititor gaseste de cuviinta sa scrie despre oribilul personaj: “Specialistul cunoaste mai bine scopurile urmarite de impostorii politici.De aceea se opune cu riscul de a fi exclus.Oricum un om de competenta lui isi gaseste bine locul intr-un partid mai serios.”

Practic, toate ziarele noastre publicate pe internet sint pline de comentarii aiuritoare si paruieli intre cititori. Veti spune, bine, si ce-I cu asta? Recunosc ca o combinatie letala intre aparenta trezire la realitate a ziaristilor nostri, lipsa mea de inspiratie si o vaga plictiseala de a scrie la nesfirsit despre aceleasi lucruri m-au condus la acest subiect. Putin conteaza. Finalmente, fara voia mea, am ajuns la un subiect care doare. Ne amagim de multi ani ca sintem un fel de victime ale coalitiei securisto-comuniste care a luat puterea in 89. Spunerea “Orice popor are conducatorii pe care si-I merita” a devenit pe parcursul anilor o forma de injuratura abstracta mai mult decit o realitate asumata. Ce e insa surprinzator cind citesti comentariile cititorilor pe internet e nivelul urias de frustrare, prostie, nesimtire si dorinta de a fi luat in seama cu orice pret care razbate din marea lor majoritate. In toate statisticile posibile cei care au acces la internet si il folosesc sint in majoritate oameni tineri, educati, cu ocupatii “intelectuale”. Un fel de elita, cei care vor deveni formatorii de opinie de miine. E prima oara cind putem privi in fata elita asta si, daca la aberatiile veninoase ale lui CTP sau la avortonii gramaticali ai lui Cristoiu putem ride, in cazul asta ne apuca groaza. Dincolo de faptul ca jumatate dintre ei sint agramati, vidul de idei si ratiune care se casca in mesajele lor te ingheata, pur si simplu. Ma duc sa ma incalzesc citind analizele lui Nastase din Jurnalul National, de el macar sint sigur ca nu reprezinta “Romania de miine”.

Niciun comentariu: