joi, iulie 21, 2005

Buricele natiunii

In ultima luna imprejurari oarecum nesateptate au facut sa vizitez, pe rind, Brazilia, Ucraina si Spania. Daca se intimpla sa spun unui cunoscut ca n-am fost saptamina trecuta in tara pentru ca eram, sa spunem, in Sao Paolo, reactia e inevitabil aceeasi: Un zimbet larg, o fraza aproximativa care vrea sa zica “norocosule!”, ochii mimind mirarea si intrebind mut: “ce căuta ăsta, [injuratura], acolo?”. Un bun prieten, dupa ce am apucat sa-I spun cum cresc ficusii cit casa in Brazilia, cum orasele lor pline de zgirie nori sint mai curate si civilizate decit capitalele europene, ca in orice facilitate publica ecologia e o obsesie si despre cum pe-acolo a spune “multumesc” e suprema forma de civilizatie iar europenii nostri care n-au acest obicei sint calificati de barbari, a avut o replica interesanta: “Ar fi bine ca romanii nostri sa calatoreasca mai mult, sa nu-si mai inchipui atita ca sint buricul pamintului!” Citind presa la intoarcere mai ca as fi de parere sa-I trimitem pe toti, o vreme, in Brazilia. Colectia de burice furioase si nationaliste de la Gindul par sa se mai fi calmat, in primul rind pentru ca Buricul Sef a mai slabit-o cu editorialele si turul televiziunilor. Dinescu isi vede de treaba lui si, uneori, sa recunoastem, ii iese. In schimb citim prin ziar nazbitii precum asta, despre recentele declaratii ale lui Boc la adresa pilonilor democratiei romanesti, PC si UDMR: “El a reamintit că a cerut partenerilor calendare clare pentru două obiective importante ale guvernării: schimbarea lui Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu, precum şi schimbarea şefilor serviciilor deconcertate.”
Draga ziaristule, in DEX citim asa: “DECONCERTÁT, -Ă, deconcertaţi, -te, adj. (Franţuzism) Tulburat, dezorientat, năucit. – V. deconcerta.” Or fi ele serviciile tulburate, mai ales de cind Basescu le tine sefii cu sufletul la gura si rupe petale de margarete “sa-I schimb, sa nu-I schimb…”, insa cel mai naucit dintre toti esti matale.
Ca tot veni vorba de Gindul, buricul politicii externe - l-ati recunoscut fara indoiala pe Bogdan Chireac - pe linga lectiile pe care ni le da in ziar, de la inaltimea incomensurabilei sale experiente si inteligente, ne zimbeste superior si la TV. Ultima oara, la emisiunea de care pare ca depinde integrarea noastra europeana, asa de grav si de distins glasuieste ignorantilor din popor, a avut un invitat al carui nume spune totul: Duvaz. Nenea cu nume de metafora agricola a incercat sa ne explice ce sinistru e Basescu, ce scorpie totalitara e Monica Macovei si ce batrin pur e Ion Iliescu. Asta l-a facut pe Chireac sa para de-a dreptul inteligent.

Vestea buna e ca in timp ce vajnicii nostri condeieri se chinuie sa scrie coerent ceea ce vad in jurul lor si le iese, de obicei, cu totul altceva, Basescu e mai pus pe treaba ca oricind. Iliescu e in sfirsit acuzat pentru iunie 90, in fata casei lui Nastase latra deja niste anchete fioroase, Mitrea nu se simte nici el prea bine de cind stim ce mafie coordona in sindicatele CFR iar guvernul s-a decis, in sfirsit, sa le dea peste degete banditilor care tipa de jumatate de an ca justitia cum e acum e foarte buna si va promova noile legi cu forta. Sefii la televiziune si radio vor fi schimbati iar Alianta pare sa fi realizat in sfirsit ca Vacaroiu sef la Senat e o insulta perpetua la adresa bunului simt. Si inca n-au inceput schimbarile pe care Basescu le promitea dupa sase luni.


Asa ca buricele noastre nationale n-au decit sa se buriceasca in continuare, in cautarea unui ombilic prin care sa le mai vina ceva glorie si banuti. Intr-o buna zi vor realiza ca nu sint decit excrescente pe fostele burti umflate ale unor puscariasi. Nascuti toti de mamuca natiunii, Bunicuta.

Niciun comentariu: