joi, iulie 21, 2005

Reporter, reportaj, raport

Ce inseamna reportaj in viziunea televiziunilor noastre? Un soi de compuneri cinematografice infantile, insailari melodramatice pe fond de muzica tenebroasa dotate cu reporter cu vocea gituita de emotie si, daca il ajuta muza si ordinul politic, revolta. Cel care a inaugurat acest pseudo gen de prost gust a fost comoara jurnalistica a PRO TV, omul capabil sa hiperbolizeze taierea unei gaini la dimensiunile unei crime infricosatoare, Catalin Radu Tanase.

Catalin in zapada pina la git, in apa pina la urechi, in pamint pina la briu, printre batrini plingind, pisoi zgribuliti, gaini derutate, intervievind cetatene isterizate, contemplind cadavre de animale sau pasind intelept printre ruine, tipind iremediabil strangulat un raspuns apocaliptic la intrebarea cutremuratoare venita de la Andreea Esca, din studio: “Spune-mi, Catalin, ce fac autoritatile in tot acest timp?”

Competitia, invidioasa pe aceast Tuca al catastrofei si putrefactiei in direct, nu se lasa mai prejos si pluseaza. Cum Catalin Radu Tanase e numai unul, fac si ei ce pot la nivel de montaj, in studio, pentru a deveni competitivi: Muzici lugubre, coruri gotice in fundal, succesiune de imagini ca intr-un clip publicitar si titluri inspaimintatoare care agonizeaza buimac pe ecran: “Apocalipsa”, “Nenorocire”, “Vinovati”, “Moarte”. La care se adauga reporteri gifiind de parca ar transmite in direct caderea Constantinopolului, sinuciderea lui Hitler si aselenizarea, toate simultan.

In felul asta ni s-a relatat despre cei trei bezmetici cazuti victima unei inscenari oculte la care e foarte posibil sa fi fost parte ei insisi, fiinte insipide cunoscute acum sub numele de “ostaticii din Irak”. Ziaristi de care nu a auzit nimeni transformati brusc in eroi nationali, debitind cuvinte confuze pe post de declaratii revelatoare, rotunjindu-si tacut veniturile din diverse exclusivitati patetice.
Vreo minte luminata de la PRO TV - probabil pictorita, prezentatoarea, mama si sotia Esca, coborita direct din manualul de istorie - s-a gindit ca felul asta de-a transforma reportajul in telenovela bombastica pentru gospodine lacramoase, e cheia cresterii audientei jurnalului obosit al televiziunii lui Sirbu. Asa ca asistam de citeva zile la o dezlantuire de sinistroza, vaiete, indignari si acuze pe fond de imagini dintr-un viitor documentar despre sfirsitul lumii. Toti oamenii nenorociti de inundatii sint doar ilustratie de fundal pentru eseurile morbide si sarjele anti Basescu ale geniilor de la PRO TV, pe care din cauza de audienta ii doare fix in fund de adevar.

Nu ne miram prea tare, asadar, ca Marinarul a rabufnit intr-un mediu restrins, dupa cum ne spune Adevarul:“[…] Traian Basescu a profitat de ocazie pentru a mai trage putin de urechi televiziunile, de aceasta data. "M-am saturat de domnisoare rujate, parca tocmai venite de la coafor, care rostesc texte dinainte-nvatate despre incapacitatea autoritatilor", a spus, iritat, Traian Basescu. “
Ca pe la televiziuni e drept ca nu prea vedem reportaje despre cum au ajuns banii pentru diguri in vilele pesedistilor, despre cum taierile de paduri ale celui mai mare frate al codrului, Omar, au agravat viiturile din Moldova. Nu auzim o vorba, de pilda, despre cum isi face campanie Oprisan, cu barca prin Vrancea, prostind lumea ca daca Basescu a trecut pe-acolo e pentru ca el l-a chemat. Asta nu e interesant, nu trece la montaj.

A relatat, de la locul crimei, presa de ziare. Andreea?

Un comentariu:

Pinocchio spunea...

Eh, de Ohanesian se mai auzise.

Apropos, sa fi vazut cum Andreea Esca si o colega de-a ei (careia i-am uitat numele) aflata pe teren, in transmisiune directa din fata palatului Victoriei, se transformasera in ditamai analistii politici, discutand in timpul stirilor despre oportunitatea anticipatelor in vreme de inundatii.

In rest, imi place stilul tau. O sa mai revin cu siguranta pe "Presa de ziare".

;)