joi, iulie 21, 2005

Ma screm deci exist.

Iata ca veni rindul orbitorului analist Chireac sa ne demonstreze ca nimic din ce face sau ce spune Marinarul nu e bine. Bietul Ginditor de la Hamangia, de a carui stare de meditatie perpetua a profitat cuplul Dinescu si Popescu ca sa-l insface si sa-l cocoate in capul ziarului, risca sa devina simbolul agresivitatii stupide de cind troneaza in capul foii de lupta impotriva a orice. Specialistul in externe, Bogdan, a carui expertiza depaseste problemele europene si mondiale acoperind vertiginos intreaga galaxie, molfaie aciditati pe care le scuipa, arogant ca de obicei, in paginile ziarului. Si in capul nostru:

“Preşedintele Traian Băsescu şi-a trimis, ieri, purtătoarea de vorbe să spună românilor că votul împotrivă dat de Franţa nu influenţează aderarea României la UE. O asemenea declaraţie, dată prin interpuşi, arată fie dorinţa preşedintelui de a minimaliza într-un mod politicianist NU-ul spus de francezi, fie, mai degrabă, ignoră, pur şi simplu, complexele procese ce se desfăşoară în spaţiul european.”

Sa ne aplecam o secunda asupra acestui text de o densitate insuportabila, in interiorul caruia atirna greu, precum niste bolovani, sensuri multiple.

Asadar Basescu continua sa ne trateze cu flit trimitind o biata purtatoare de cuvint, care nu face decit sa spuna vorbe, sa se adreseze poporului, in loc sa sune personal pe Chireac, Popescu si Dinescu si sa lase pe acestia chestiunile de comunicare populara. Sau in loc sa apara la televizor sa dea cite un comunicat la fiecare zece minute. Creierele infirbintate de la “Gindul” au de fapt o problema mai veche si mai intratabila cu “interpusii”. Suferinta lor acuta se traduce asa: “Pai bine ma, pe MINE ma ignora? EU, care…(urmeaza realizari uriase si exceptionale)” Dupa cum a marturisit CTP intr-un interviu recent cu Hurezeanu – a carui finete si umor par insusiri extraterestre dupa toporismul cu care ne-au obisnuit marea parte a moderatorilor TV pe la noi – problema e ca Basescu nu-l mai suna de cind e presedinte. Nu-l mai consulta. Nu mai bea bere cu el. E greu de crezut ca o frustrare atit de primitiva, care aduce mai degraba cu “sedusa si abandonata” decit cu cine stie ce conflict de idei, ar putea sta la baza delirului anti-marinaresc din Gindul. Si totusi asa stau lucrurile.

Revenind la arogantul caruia pina si flatulatiile proprii ii par analize de politica externa, e evident ca adevarul in materie de influenta a rezultatelor votului din Franta asupra aderarii romanesti sint doar de maria sa cunoscute. Altfel nu se explica siguranta cu care i se pune Marinarului diagnosticul: politicianism sau ignoranta. Ce se astepta de fapt Bogdanel? Sa iasa frumos Basescu in fata natiunii si sa ne declare ca votul din Franta e un dezastru si ca aderarea Romaniei se amina pentru 2052. Bineinteles, dupa ce s-a consultat cuminte cu CTP, Dinescu si, cu voia dumneavoastra, Chireac. Fapt care nu i-ar fi impiedicat pe acestia ca, mai apoi, sa aprinda cu faclii din propria gazeta rugul pe care aceasta fiinta nesemnificativa care s-a trezit presedinte sa arda inchizitorial spre potolirea uriaselor orgolii ale ginditorilor si al apetitului lor insatiabil pentru jelire, catastrofa si macel.

Daca vi se pare exagerat, uite ce gasim intr-un numar anterior din Gindul:
“Presa hulită de Traian Băsescu, cu 16 procente mai credibilă decât Preşedinţia
În ciuda opiniilor exprimate de preşedintele Traian Băsescu ori de colaboratori ai acestuia, cetăţenii creditează mass-media cu o cotă de încredere de 62 la sută”

Adica Basescu are o popularitate neverosimila la jumatate de an dupa instalarea lui la Cotroceni si felul in care ne spune Gindul lucrul asta e cam asa: “Tot noi sintem mai populari!” Nici nu mai conteaza ca geniile fondatoare ale foii se asimileaza implicit cu intreaga presa.

Am luat de buna, pina acum, parerea ca statueta de la Hamangia reprezinta un ginditor. De o vreme insa, de cind cu ziarul lui Popescu si Dinescu, ma gindesc din ce in ce mai serios daca nu cumva personajul reprezentat era pe cale sa desfasoare o cu totul alta activitate decit gindirea in momentul in care a fost surprins de artistul anonim. De pilda sa scape de o constipatie cronica. Asta ar explica prezenta lui neverosimila in foaia de lupta anti-Basescu. Iar ochii mici si maxilarele inclestate cu care apare CTP-ul la televizor si-ar gasi o explicatie mai inteligibila.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Super tare!